Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Εκλογές; Ποιος ήρθε;




Θα γίνουν εκλογές; Δε θα γίνουν; Θα ψηφίσουμε; Δε θα ψηφίσουμε; Και την κολοκυθιά να παίξουμε με τα ερωτήματα αυτά, κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση. Σίγουρα κανείς από όλους όσοι γνωρίζουμε προσωπικά!
Από τη μια, η συζήτηση περί εκλογών, δίνει και παίρνει μήνες τώρα, με το ενδεχόμενο των εκλογών να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Επί Γ.Α.Π. απομακρύνθηκε, μετά την απόφαση για κυβέρνηση συνεργασίας και τον ορισμό του κ. Παπαδήμου ως πρωθυπουργού και τώρα πλέον με τους υπεύθυνους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να παίζουν με τους Έλληνες πολιτικούς το γνωστό παιχνίδι «στρατιωτάκια, ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα, μέρα ή νύχτα», μάλλον άπαντες αγνοούν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Είναι βλέπετε, και οι βαρύγδουπες δηλώσεις των Γερμανών πολιτικών που είχαμε δεν είχαμε τους κάναμε συνεταίρους και στην τσέπη και στην καθημερινότητα μας, όλων εκείνων δηλαδή που λένε πως αν οι Έλληνες δεν ψηφίσουν τα δυο μεγάλα κόμματα που στήριξαν τα μέτρα του Μνημονίου, τότε πολύ απλά θα μας κόψουν τον… τσαμπουκά!
Πάντως, τα όσα έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς για εκλογές λίγο μετά το Πάσχα, δείχνουν να αποτελούν απλά φήμες, αφού πολλοί πολιτικοί πλέον μεταθέτουν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών κατά τον Οκτώβρη – Νοέμβρη.

Θέλουν ή θέλουμε τις εκλογές;

Το νόημα διεξαγωγής των εκλογών, έχει αλλάξει σημαντικά, και με τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης ή έστω των τελευταίων κυβερνήσεων, μάλλον υπάρχουν εκείνοι που θέλουν τις εκλογές και εκείνοι που τις φοβούνται. Οι δημοσκοπήσεις λένε τα «δικά τους», οι πολιτικοί υποστηρίζουν τις δικές τους απόψεις και κυρίως κάνουν κριτική για να κερδίσουν έδαφος και οι Έλληνες ψηφοφόροι, δείχνουν να θέλουν τις εκλογές περισσότερο από τον καθένα. Όχι, γιατί δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν, αλλά γιατί πλέον έχουν καταλάβει τη δύναμη της ψήφου και πολλοί από αυτούς διαπίστωσαν ότι με το να απέχουν της διαδικασίας τα τελευταία χρόνια, πήραν την εξουσία στα χέρια τους, όλοι εκείνοι που δεν καταψήφισαν.
Οι πολιτικοί, είναι γεγονός ότι θα καθυστερήσουν τις εκλογές, οι μεν του ΠΑΣΟΚ γιατί έχουν χάσει την.. μπάλα και προσπαθούν να αντιστρέψουν την εικόνα τους, υποστηρίζοντας πως όλα όσα γίνονται, γίνονται για να μας σώσουν κι εμάς τους άμοιρους και την πατρίδα μας. Οι δε της Νέας Δημοκρατίας, όσο περνάει ο καιρός, οι δημοσκοπήσεις τους θέλουν να κερδίζουν κόσμο και τα ποσοστά τους ανεβαίνουν. Οι του ΚΚΕ, έχουν σταθερούς ψηφοφόρους, οπότε με την καθυστέρηση των εκλογών και την παράταση της κρίσης μάλλον κερδίζουν μερίδα από τους διαμαρτυρόμενους. Οι του ΛΑΟΣ, μάλλον βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γιατί μετά τις αποχωρήσεις των κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη, έχασαν μερίδα ψηφοφόρων, οπότε πρέπει να ανακτήσουν δυνάμεις. Οι της Δημοκρατικής Αριστεράς, όσο περνάει ο καιρός, κερδίζουν «έδαφος», αν και πολλοί βρίσκονται προ διλήμματος για το αν θα ψηφίσουν τον κ. Κουβέλη για πρωθυπουργό, όταν δίπλα του έχουν μαζευτεί διαγραφθέντες του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Οι της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μετά και το σκάνδαλο με το 1 εκατομμύριο ευρώ του συζύγου της κας Μπακογιάννη, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Οι των υπόλοιπων κομμάτων, μάλλον θέλουν τις εκλογές γιατί αν κάτι συζητείται έντονα, αυτό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές μικρά κόμματα.

Άκυρο ή λευκό;

Εκείνο που προβληματίζει πολλούς πάντως, είναι και τα όσα έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο αναφορικά με τα λευκά ψηφοδέλτια και με το αν τα λευκά ψηφοδέλτια συγκεντρώσουν ποσοστό πάνω από 50%, τότε διαλύεται η Βουλή και τα κόμματα. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε ένα είναι δεδομένο: Με τόσους ανθρώπους να διαμαρτύρονται για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, το νέο κόμμα θα είναι τα λευκά ψηφοδέλτια και η νέα κυβέρνηση θα είναι αγνώστων λοιπών στοιχείων!

Μαρία Ξηντάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου